OV-bedrijven willen inchecken met smartphone mogelijk maken

Nog even en je kunt je ov-chipkaart definitief doorknippen, want dan wordt het controversiële betaalmiddel voor het openbaar vervoer overbodig. De vervoerders willen namelijk dat we straks contactloos kunnen afrekenen met onze smartphone of bankpas.

Dat heeft het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad vandaag bekend gemaakt. Het is niet de bedoeling om de ov-chipkaart helemaal af te schaffen, maar er wordt wel gezocht naar mogelijkheden om reizigers meer optites te geven. De organisatie ziet op dit moment vooral toekomst in betalingen met de contactloze betaalpas. Je kunt op die manier nu al in- en uitchecken in de Londense metro, dus de technologie is al aanwezig. “Omdat deze technologie zich in Londen al bewezen heeft, lijkt het mogelijk deze manier van betalen op relatief korte termijn te realiseren”, is te lezen in de toekomstvisie van NOVB.

Een andere interessante ontwikkeling is het gebruik van beacons. Het NOVB overweegt namelijk de locatie van je smartphone te gebruiken om te controleren welke reis je hebt gemaakt. Zo hoef je helemaal niet meer in of uit te checken, omdat de apparatuur al kan zien waar je bent geweest. De organisatie geeft echter wel aan dat hierbij eerst een aantal punten rondom de privacy van reizigers op een rijtje gezet moeten worden.

Het is goed om te zien dat de vervoerders, reizigersorganisaties en de overheid het voortouw nemen om meer betaalmogelijkheden in te voeren. Dat maakt het zeker voor mensen die minder regelmatig met de trein of bus reizen een stuk eenvoudiger om onverwacht in te stappen.