Overname Grab is laatste keer dat Uber een deel van zijn activiteiten verkoopt

Uber heeft zijn Zuidoost-Aziatische tak aan concurrent Grab verkocht. Dat is ook direct de laatste keer dat de taxidienst een deel van zijn activiteiten laat overnemen door een concurrent. Dat heeft CEO Dara Khosrowshahi in een e-mail geschreven aan het personeel.

Ubers taxi- en voedselbezorgdienst in Zuidoost-Azië wordt overgenomen door Grab. De taxidienst krijgt in ruil daarvoor een belang van 27,5 procent in Grab. De overname is de derde keer dat de activiteiten van de dienst in een bepaalde regio verkocht worden. Uber verkocht zijn Chinese tak in 2016 aan Didi Chuxing. In Rusland werd in 2017 een deal met internetbedrijf Yandex gesloten.

Khosrowshahi zegt nu dus dat het de laatste keer is dat het bedrijf een deel van zijn activiteiten verkoopt. “Het is een terechte vraag of dit nu de normale gang van zaken is”, schrijft hij. “Het antwoord is nee.”

Wereldwijde strategie

De wereldwijde strategie van Uber wordt ook ingeperkt. “Een van de mogelijke gevaren van onze wereldwijde strategie is dat we in te veel gebieden te veel gevechten met concurrenten aangaan”, aldus Khosrowshahi. Het bedrijf gaat zich nu dan ook alleen focussen op Noord- en Latijns-Amerika, Europa, India, het Midden-Oosten, Afrika en de overige delen van Azië.