Overwinning voor privacy: je baas mag je privécommunicatie alleen na een melding bekijken

Het zal je maar gebeuren: denk je dat je rustig even een berichtje kunt sturen naar een vriendin via Facebook Messenger (of een ander chatprogramma), blijkt dat je baas het later stiekem gaat zitten teruglezen. Dat mag dus niet meer, heeft de Grote Kamer van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) bepaald (PDF). Enige uitzondering: als er van tevoren een melding over is ontvangen.

De uitspraak komt in een zaak die aangespannen werd door de Roemeen Bogdan Mihai Bărbulescu. Zijn werkgever ontdekte dat Bărbulescu privégesprekken had gevoerd via Yahoo Messenger. De Roemeen werd in 2007 als gevolg daarvan ontslagen. Logischerwijs vond Bărbulescu dat zijn privacy geschonden werd door zijn baas. Dus spande hij rechtszaken aan.

Nationale rechtbanken vonden echter dat Bărbulescu geen gelijk had. In 2008 stapte hij naar het EHRM, waar hij in eerste instantie ook ongelijk kreeg. Het Hof oordeelde vorig jaar namelijk dat artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, waarmee het recht op respect voor privé- en familieleven garandeert, niet werd geschonden. De rechters stelden dat het redelijk was dat de werkgever zijn privécommunicatie bekeek in de context van een onderzoek naar tijdverspilling op zijn werk.

Gelijk bij Grote Kamer

Bărbulescu liet het er niet bij zitten. In hoger beroep besloot de Grote Kamer van het Hof dat zijn privacy wel geschonden is. Reden: hij kreeg geen melding dat zijn privécommunicatie gemonitord werd. Het Hof stelt dat een dergelijke melding verplicht is om privacyschending te rechtvaardigen.

Daarnaast moeten rechtbanken die toetsen of een privacyschending door een werkgever gerechtvaardigd is voortaan onderzoeken of er wel goede redenen waren voor die schending. Verder moet duidelijk zijn dat er geen minder indringende maatregelen beschikbaar waren, aldus de rechter.

Het is niet mogelijk om nog in beroep te gaan tegen de uitspraak van de Grote Kamer. Alle lidstaten van de Raad van Europa, waar alle EU-landen en dus ook Nederland onder vallen, moeten voortaan dan ook een notificatieplicht voor het doorzoeken van privécommunicatie door werkgevers handhaven. Je baas mag je chats dus nog wel doorzoeken, maar alleen als jij er van op de hoogte bent.