Ozlo: een nieuwe digitale assistent die onthoudt wat je hem verteld

Digitale assistenten zijn vrijwel allemaal in de handen van grote techbedrijven. Amazon heeft Alexa, Google heeft Assistant, Apple heeft Siri, Microsoft Cortana en Samsung heeft sinds vorige week Viv. Wil je je niet verbinden aan zo’n groot techbedrijf, dan is er een nieuwe speler voor je op de markt: Ozlo. Dit schrijft TechCrunch.

Ozlo is interessant omdat het onafhankelijk is, maar ook omdat het volgens de makers een goed geheugen heeft en behoorlijk wat kennis. TechCrunch heeft de assistent, die vanaf vandaag beschikbaar is voor iOS, al even uit kunnen proberen. En dat goede geheugen viel direct op. Vertel je Ozlo bijvoorbeeld dat je allergisch bent voor gluten, dan gebruikt de assistent deze informatie later weer als je vraagt om een goed restaurant. Een feature als deze is iets waar vrijwel ieder techbedrijf interesse in heeft, maar die lastig blijkt om in de praktijk te integreren.

ozlo

Ozlo is onder meer ontwikkeld door Charles Jolley, die eerder aan het hoofd stond van de Facebook-app voor Android. Volgens hem is Ozlo niet alleen handig om te gebruiken, maar ook een belangrijk deel van het ecosysteem van kunstmatige intelligentie. Dat ecosysteem is zoals gezegd voornamelijk in handen van gigantische bedrijven, terwijl Ozlo geheel onafhankelijk is van hen.

Interessant is ook de opmerking van Jolley dat groter niet altijd beter is. Hierbij verwijst hij naar het enthousiasme over de integratie tussen Google’s Assistant en Google Search. Bedrijven als Google kiezen er namelijk met dit soort samenwerkingen voor om hun eigen services als eerste te noemen als er om iets gevraagd wordt door de gebruiker. Dat terwijl sommige andere services misschien wel beter werken voor jouw wensen. Ozlo pakt het anders aan. Deze app werkt samen met services als Yelp, TripAdvisor, IMDB, Gluten Free Mrs. D en Michelin.

Ozlo is nu te downloaden in de App Store. Op de website van de assistent kun je hem uitproberen. Nadeel is echter wel dat Ozlo op dit moment nog niet buiten de Verenigde Staten werkt. Of en wanneer dat wel mogelijk wordt, is niet bekend.