Parijs overweegt esports voor Olympische Spelen in 2024

eSports

Parijs overweegt esports toe te voegen aan het aanbod sporten van de Olympische Spelen van 2024. De mede-voorzitter van het Parijse bidteam zegt tegen Associated Press dat hij daarover wil praten met het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en de esports-industrie. Parijs is de enige overgebleven kandidaat voor de Olympische Spelen van 2024. De stad krijgt het sportevenement volgende maand officieel toegewezen.

Esports zijn vanaf 2022 een medaillesport in de Aziatische variant van de Olympische Spelen, de Asian Games. Volgend jaar worden esports al gedemonstreerd op het sportevenement, tijdens de Asian Games in Indonesië. Welke games er precies aan het programma van 2018 en 2022 worden toegevoegd, is nog niet bekend.

De mede-voorzitter van het Parijse bidteam denkt dat esports nodig zijn om een jonge generatie fans enthousiast te maken voor de Olympische Spelen. “Ik wil niet gelijk ‘nee’ zeggen”, zegt hij tegen AP. “Ik vind het interessant om met het IOC en de esports-industrie te overleggen om beter te begrijpen waarom esports zo’n succes zijn.”

Internationaal Olympisch Comité

De definitieve beslissing om esports aan het programma toe te voegen, ligt bij het Internationaal Olympisch Comité. De voorzitter van het IOC, Thomas Bach, was in april nog terughoudend over esports voor de Olympische Spelen. Hij zei persoonlijk te twijfelen of esports voldoen aan ‘de Olympische definitie van sport’.

Het IOC besluit pas na de Olympische Spelen van 2020 welke sporten en mogelijke esports in 2024 aan het programma worden toegevoegd.