Path of Exile: De RPG game die Nederland in de ban houdt

Vergeet World of Warcraft, de nieuwste RPG sensatie heet Path of Exile. Deze online role playing game werd nog geen jaar geleden gelanceerd en stevent inmiddels af op ruim 7 miljoen gamers wereldwijd. De game is op dit moment enorm populair onder Nederlandse gamers.

Path of Exile speelt zich net als zijn beroemde voorganger WoW af in een duistere fantasywereld, Wraeclast. Als nieuwe gamer ontwaak je aan de rand van dit continent, dat ooit een rijke grootmacht was. Nu is het land vervloekt en wordt het gebruikt als strafkolonie voor criminelen en ander onguur gespuis. Het is jouw missie om je staande te houden tussen de andere ‘exiles’, bondgenoten te zoeken en missies te voltooien om zo jezelf in leven te houden.

Path_of_Exile_Artwork_07

De game werd ontwikkeld door een Nieuw Zeelands bedrijf, Grinding Gear Games, en werd gelijk na de lancering vorig jaar oktober door gamewebsite IGN uitgeroepen tot de beste online roleplaying game van 2013. Op dit moment is het spel alleen voor Windows gebruikers gratis te downloaden en installeren. In de game kun je verschillende items kopen die je karakter bepaalde superkrachten of extra bescherming geven, of die in te zetten zijn tijdens missies. Onder de gamers heerst bovendien een levendige ruilhandel: In plaats van met geld betaal je overal met deze verschillende items om verder te komen in het spel.

Je voortgang in de game wordt gevisualiseerd in een zogenaamde passive skill tree: Een soort tree of life waarin precies wordt bijgehouden welke skills en missies jouw game character al gemasterd heeft. Als speler kun je je focussen op skills die specifiek passen bij jouw karakter, maar je kunt er ook voor kiezen om juist zo veel mogelijk verschillende disciplines uit de tree te masteren. Dit bepaalt uiteindelijk ook hoe jouw character zich ontwikkeld, zodat geen enkele gamer hetzelfde is.

shadow's-passive-skill-tree

Om die reden is de game op dit moment ook enorm populair, zelfs al is het spel op dit moment alleen door PC gamers te spelen. Ook het feit dat er maandelijks uitbreidingen van het spel online worden gezet, en dat er eens in de zoveel tijd speciale leagues en events worden live gezet spreekt veel van de gamers aan. Ook kun je zelf je eigen privémissies starten die alleen voor genodigden toegankelijk zijn.

Path of Exile organiseerde in januari 2013 tijdens zijn beta lancering een succesvolle crowdfunding actie waarbij $2,2 miljoen dollar werd opgehaald om het spel te realiseren. Anderhalf jaar later draait de kleine gamestudio uit Nieuw Zeeland inmiddels zwarte cijfers. In Nederland is de game gratis te downloaden via de Path of Exile website.

ss_dad1d96d81ad91a9db1f4360a2730b0043320d1d.1920x1080