Paus Franciscus waarschuwt: geluk vind je niet in een app

Paus Franciscus van de Rooms-Katholieke Kerk is helemaal bij de tijd: hij doet mee aan selfies, is te vinden op Twitter, communiceert via Google Hangouts met kinderen en is sinds vorige maand zelfs te vinden op Instagram. Toch waarschuwde hij gisteren op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad ook voor technologie, schrijft The Next Web.

Tegenover een publiek van 100.000 mensen wees de paus er zijn volgers toch even op dat we voor ons geluk niet afhankelijk moeten zijn van technologie.

Geluk vind je niet in een app die je op je telefoon kan downloaden, net zo min als dat de laatste update je vrijheid of succes in de liefde kan geven.

Daarmee maakt de paus een statement tegen de afhankelijkheid van technologie in ons dagelijks leven. In een wereld waar we continu met elkaar appen, elkaar vinden op Tinder en we onze sociale eigenwaarde laten afhangen van het aantal volgers op Twitter, dreigt het belang van echt contact verloren te gaan. Een half jaar geleden maakte de paus daar ook al een soortgelijke statement over. Hij zei toen dat families die tijdens het diner meer naar hun scherm staren dan met elkaar in gesprek zijn, geen echte families zijn.

Ondertussen probeert paus Fransiscus zijn volgelingen ook te bereiken via de sociale media. Via Twitter heeft hij inmiddels meer dan 9 miljoen volgers en sinds hij vijf weken geleden zijn eerste foto op Instagram plaatste, wisten al 2,3 miljoen mensen hem te vinden.