Peak: de slimme lamp die je gedrag moet verbeteren

Het vormen van dagelijkse rituelen zoals het lezen van een boek of een rondje hardlopen is makkelijker gezegd dan gedaan. De ontwerpers van de slimme lamp Peak willen dat hun product je daarbij helpt. Door middel van Kickstarter proberen de ontwerpers de eerste lampen aan de man te brengen.

De lamp geeft licht als het merkt dat je in de buurt bent. Na een aanraking ontvang je een kleine extra uitdaging via je smartphone. Die extra uitdaging ligt in het verlengde van doelen die je zelf al hebt gesteld. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat je wekelijks 10 kilometer wil hardlopen. Peak geeft je dan een melding om op een bepaalde dag een extra rondje te maken. Op die manier moet het makkelijker worden om een stapje extra te nemen. Zodra je uitdaging van Peak hebt overwonnen, kun je de lamp opnieuw aanraken, waarna het apparaat je beloont door feestelijk op te lichten.

Peak is het product van een man die eerder aan het roer stond bij Project Ara van Google, Dan Makoski. Via crowdfunding hopen de makers deze maand 50.000 dollar op te halen. Bij succes worden de lampen in maart 2017 geleverd, maar met een grote investering kun je ook volgende maand al een exemplaar ophalen.