Pentagon hackers voeren Amerika’s eerste cyberoorlog

Tot op de dag van vandaag kennen wij oorlogen als gevechten waarbij de een de ander aanvalt met tanks, vliegtuigen, boten en kernraketten. Afgelopen week maakte de Amerikaanse minister van Defensie na geruchten bekend dat daar een nieuwe vorm is bijgekomen: hackers.

Volgens MIT gingen er al langer geruchten over hoe de Amerikaanse overheid Stuxnet malware gebruikte om Iran aan te vallen. Ook zou de overheid sociale netwerken als Facebook helpen met het vechten tegen IS propaganda.

De Amerikaanse minister van Defensie, Ashton Carter heeft dit nu bevestigd. Carter liet weten dat de U.S. Cyber Command communicatienetwerken van IS heeft aangevallen om lokale eenheden te helpen met het terug veroveren van steden als Mosul in Irak en Raqqa in Syrië.

Op ’s werelds grootste computerbeveiliging-event, RSA Conference in San Francisco liet Carter weten:

We gebruiken onze cyberaanval-mogelijkheden om hun vermogen om te communiceren en hun controlekrachten te onderbreken, om ze te laten twijfelen aan de betrouwbaarheid van hun eigen communicatie, en daarmee hun vermogen om de lokale bevolking te controleren te verbreken.

Carter liet weten dat een van zijn hoogste doelen momenteel het verslaan van IS is. Daarvoor bekijkt hij alle mogelijkheden die dit proces kunnen versnellen. Cyberaanvallen hebben daarbij volgens Carter, maar ook volgens andere deskundigen veel potentieel omdat dit IS zijn zwakste punt is.