Perpetu helpt je te bepalen wat er gebeurt met je online accounts na het overlijden

We denken er liever niet aan, maar eens gaat het gebeuren: op een dag gaan we dood. Hoe je aardse bezittingen verdeeld worden, is meestal wel duidelijk opgesteld. Maar wat gebeurt er met je online profielen? Hoewel je sommige dingen graag wilt delen met je familie, hoeft niet al je mail in de handen van je moeder te vallen. Online service Perpetu biedt een oplossing.

Perpetu is een testament voor sociale media. Met deze service kun je voor ieder account aangeven wie toegang krijgt tot dat account of tot welke informatie. Ook kun je aangeven welke informatie gedownload moet worden en naar wie deze informatie gestuurd wordt. Mocht het nodig zijn, dan kun je ook in één keer je hele online bestaan uitwissen.

Ook een leuke functie is dat je een afscheidsboodschap kunt sturen. Je kunt instellen dat er een laatste tweet of Facebook-post geplaatst wordt.

De dienst is momenteel gratis voor Facebook en Twitteraccounts. Voor andere diensten als mail, Dropbox, Instagram en GitHub kun je een dienst afnemen voor $15 per jaar of een eenmalig bedrag van $100. Je kunt natuurlijk ook je wachtwoorden aan een geliefde geven. Hierbij moet je je wel afvragen of je die persoon toegang wil geven tot al je gegevens.

Heb je normaal, analoog testament dan heeft deze voorrang over deze service. Desalniettemin is Perpetu vooral een handig hulpmiddel. Je nabestaanden hebben het al zwaar genoeg en je kan het ze dan ook maar beter zo gemakkelijk mogelijk maken.

Onlangs werd een onderzoek gepresenteerd, waarin bekend werd dat Nederlanders niet bezig zijn met sociale media na de dood. Bijna twee derde van de ondervraagden (65,13 procent) heeft nog nooit nagedacht wat er gebeurd met de sociale mediaprofielen nadat hij of zij overlijdt. Misschien kan deze app uitkomst bieden