Persoonlijke gegevens medewerkers chipfabrikant ASML online

De persoonlijke gegevens van medewerkers van de Nederlanse chipfabrikant ASML zijn verschenen op Pastebin. Dat schrijft Tweakers. Onder de gegevens zijn onder meer burgerservicenummers en adresgegevens. De informatie zou afkomstig zijn van salarisstroken uit 2010.

De documenten zijn inmiddels van Pastebin verwijderd. Tegen Tweakers zegt de chipfabrikant dat het bedrijf het lek onderzoekt en vermoedt dat de oorzaak bij een extern bedrijf ligt. Een woordvoerder zegt verder tegen Tweakers dat het bedrijf de Autoriteit Persoonsgegevens heeft ingelicht. De getroffen medewerkers zijn afgelopen vrijdag op de hoogte gesteld. Omdat de gegevens uit 2010 komen, is een deel van de slachtoffers niet meer bij ASML werkzaam.

Philips

Vorige week werd bekend dat ook de persoonlijke gegevens van medewerkers van Philips op straat zijn beland. De Telegraaf meldde dat onder meer adresgegevens en burgerservicenummers op Pastebin verschenen. Ook die gegevens zouden afkomstig uit 2010.

Philips zegt tegen De Telegraaf dat het bedrijf ook vermoedt dat de gegevens via een lek bij een externe dienstverlener online zijn opgedoken. Of het om hetzelfde bedrijf gaat en of nog meer bedrijven zijn getroffen, is niet bekend.