Het kan wel eens het grootste datalek aller tijden zijn. Op 27 maart werden de persoonsgegevens van 55 miljoen Filipijnen gestolen, toen de servers van verkiezingscommissie COMELEC werden gehackt. Tussen de gegevens zat ook gevoelige data, concludeert beveiligingsbedrijf Trend Micro. Met deze data kan de identiteit van een groot aantal Filipijnen worden gestolen.
Een woordvoerder van COMELEC beweerde dat er geen gevoelige gegevens op straat ligt, maar het onderzoek van Trend Micro zou het tegendeel aantonen. Zo zou de paspoortdata en bijbehorende vingerafdrukken van 1,3 miljoen Filipijnen door de hack op straat liggen. Het gaat daarbij om mensen die tijdens het stemmen niet in het land waren. De vingerafdrukken van nog eens 15,8 miljoen Filipijnen die zich verkiesbaar stelden staan in het datalek.
Lang niet alle data van het bestand was versleuteld, waardoor internetcriminelen moeiteloos gegevens kunnen gebruiken. Dat is bij een hack van deze schaal groot nieuws. Gegevens zoals paspoorten kunnen worden gebruikt om iemands identiteit op het internet te stelen, waardoor het makkelijk is om bijvoorbeeld bankaccounts of e-mailadressen te hacken.
De hack is van een grotere schaal dan die van Ashley Madison, waarbij data van 39 miljoen gebruikers op straat kwam te liggen. Eén klein voordeel: het zal waarschijnlijk minder genant zijn als je gegevens in het Filipijnse databestand staan. Stond in je de data van Ashley Madison? Dan was je een geregistreerde, potentiële vreemdganger.