Peugeot toont realistisch ontwerp voor de auto van de toekomst

Autofabrikanten zijn dol op het maken van conceptauto’s. Sommigen zijn bedoeld als voorloper van een model dat een paar jaar later op de markt komt, terwijl andere totaal niet realistisch zijn. Deze conceptauto’s zijn bedoeld om de visie van de fabrikant weer te geven op hoe we ons in de toekomst zullen verplaatsen. Peugeot toont op het Mobile World Congress een conceptauto in de tweede categorie, maar wel eentje waarvan niet ondenkbaar is dat hij binnen tien jaar gewoon te koop zal zijn.

De Peugeot Instinct is ontworpen om de transitie aan te geven naar een wereld waarin het verboden is om als mens zelf auto te rijden en alle auto’s volledig autonoom rijden. “Dit moet je zien als een brug en het is iets waar we naartoe willen in de toekomst. Daarom hebben we niet iets gecreëerd dat lijkt op een UFO”, zegt Matthias Hossann die het ontwerp van conceptauto’s bij Peugeot overziet tegen The Verge.

De auto heeft een strak design dat wel iets wegheeft van een Tesla. De auto is extreem laag en heeft geen klassiek grill aan de voorkant. Het glimmende blauwe metaal loopt dan ook door tot bijna op de weg. De deuren kunnen allebei 90 graden naar buiten toe worden opengeklapt waardoor de auto van binnen gigantisch open en ruim lijkt.

De binnenkant is verder bijna net zo strak als de buitenkant. Strakke lijnen die snelheid uitstralen en een stuur dat uit een Formule 1-auto afkomstig lijkt, maken de Peugeot Instinct af.

Techniek

Het draait echter niet alleen om het design, maar ook om de technologie. Daarbij krijgt de bestuurder de controle; “vrijheid” daar draait het allemaal om volgens Peugeot. Er zijn twee verschillende zelfrijdende modi en twee opties om de auto zelf te besturen. Daarbij kan de modus worden aangepast aan informatie die de auto uit andere apparaten haalt via het Internet of Things.

Moe na een bezoek aan de sportschool? De auto zet zichzelf in ‘Autonomous Soft mode’ zodat je kunt ontspannen. Heb je juist te weinig beweging gehad, dan stelt je auto voor om iets verder van je bestemming te parkeren, zodat je een stukje kunt lopen. Dit is mede mogelijk dankzij de integratie met het Artik IoT-platform van Samsung die Peugeot heeft ontwikkeld.

Al met al verbaast het me niets als we elementen uit de Peugeot Instinct over een paar jaar terug gaan zien in de nieuwe modellen van Peugeot. En tot die tijd is deze concept car te bewonderen op diverse beurzen.

Peugot Instinct

Peugot Instinct

Peugot Instinct

Peugot Instinct