Philips CareSensus houdt alleenstaande ouderen 24 uur per dag in de gaten

Philips heeft een nieuw gezondheidsplatform genaamd CareSensus geïntroduceerd, dat op een aantal vlakken vrij grote stappen neemt. Het platform verbindt meerdere sensoren met het internet, zodat zij 24 uur per dag en 7 dagen per week de huisbewoners in de gaten kunnen houden. Vertoont iemand afwijkend gedrag? Dan wordt er alarm geslagen.

Denk echter niet dat Philips hiermee de dystopie uit 1984 een realiteit wil maken. Het gezondheidsplatform is voornamelijk bedoeld om ouderen in de gaten te houden. Valt er iemand om in de badkamer? Dan ziet de sensor dat dit normaal gesproken niet de bedoeling is – en kan er een verpleger worden opgeroepen om te helpen.

Niet alleen de positie van een huisbewoner wordt in de gaten gehouden; ook andere producten worden met de sensoren afgelezen. Wordt de koelkast al dagen niet geopend? Dan kan dat teken van een probleem zijn.

CareSensus gebruikt flink wat sensoren om een huis te monitoren, maar er komt geen enkele camera bij kijken. Je huis ziet wellicht waar je bent, maar het ziet jou nooit in beeld. De kans dat naaktbeelden uit een slaapkamercamera worden gestolen bestaat daarom ook niet.

Philips is gestart met een test van CareSensus in de VS, waarbij het platform en de sensoren wel alvast in sommige Amerikaanse winkels worden verkocht.