Philips en Accenture ontwikkelen besturingsysteem op hersenactiviteit

Philips heeft, in samenwerking met Accenture, een nieuw systeem ontwikkeld waarmee hardware via hersengolven kan worden aangestuurd. Hoewel het gaat om een prototype, zien beide bedrijven een duidelijke kans in het toepassen van het systeem bij ALS-patiƫnten.

Voor het ‘proof of concept’, zoals beide bedrijven haasten om het te benoemen, koppelt men een tablet en draagbaar scherm aan de Emotiv Insight. Deze hoofdband, vorig jaar een gigantisch crowdfund-succes, is in staat om gedetailleerd hersenactiviteit te meten. Zo zagen we eerder al creatieve concepten met de headset, waarbij er muziek werd gemaakt of een sjaal werd gebreid.

Bob Koppes, projectleider aan de kant van Accenture, legt uit dat het systeem gebaseerd is op zogenaamde hersencommando’s: “‘De patiĆ«nt wordt gevraagd iets te visualiseren, bijvoorbeeld een kubus die een bepaalde kant op gaat, het systeem herkent deze patronen en kan daar een actie aan koppelen.”

Het patroon moet zo uniek mogelijk zijn. Zo kan je bijvoorbeeld geluid, kleur en bewegingen combineren in een gedachte om het nauwkeuriger te maken.

Tijdens de tests heeft Philips de hoofdband alleen nog gekoppeld aan de Hue-lampen en smart TV’s van het bedrijf. Het benadrukt echter dat een open protocol zou zorgen dat er meerdere partijen kunnen aanhaken.

Hoewel het nog maar de vraag is of het concept op korte termijn op de korte termijn op de consumentenmarkt gaat verschijnen is nog maar de vraag. Het is volgens Accenture wel de wens van beide spelers.

philips_accenture_how