Met deze Philips Hue uitbreiding gaat het licht automagisch aan als je binnen komt

Philips Hue uitbreiding: Motion Sensor

We wisten al dat hij kwam en dat hij deze week – waarin de grote techbeurs IFA in Berlijn van start gaat, zou worden aangekondigd – had ik eigenlijk ook al verwacht. Philips komt een nieuwe Philips Hue uitbreiding: een bewegingsdetector. Philips Hue bestond inmiddels al uit meer dan alleen lampen; er zijn namelijk twee verschillende draadloze lichtknopjes te koop. Nu komt daar dus een sensor bij die er voor zorgt dat je niet eens meer een knopje of app nodig hebt. Zodra je een ruimte binnenkomt gaan de lampen aan, dankzij dit kastje.

De Motion Sensor werkt niet anders dan andere bewegingsmelders waarmee je verlichting aan kan doen. Deze maakt alleen contact via het ZigBee-protocol met je Philips Hue-systeem. Hij herkent bewegingen tot een afstand van 5 meter en heeft een kijkhoek van 100 graden. Je kunt er maximaal 12 gebruiken binnen je woning; in de meeste huizen zul je er echter veel minder nodig hebben. De detector werkt op doodnormale AAA-batterijen en volgens Philips gaat hij minstens twee jaar mee, zonder dat je die hoeft te wisselen. Logisch dus dat dePhilips Hue Motion Sensor geen ingebouwde accu heeft. Het kastje kostje €39,95 en is vanaf november te koop.

Philips Hue uitbreiding: Philips Hue Cher

Philips Hue uitbreiding

De Motion Sensor is niet het enige nieuwe product dat Philips vanaf vrijdag op de IFA in Berlijn laat zien. Ben je toe aan een Philips Hue uitbreiding in je huis, dan komen er dit najaar een heleboel nieuwe lampen op de markt. Het gaat daarbij vooral om armaturen waar de Hue-verlichting inzit, deels gebaseerd op ontworpen die Philips al verkocht zonder dat je ze op afstand kon bedienen.

Het gaat om hanglampen, plafonnieres, tafellampen en spotjes. Volgens iCulture varieert de prijs tussen de 65 en 199 euro per lamp. Sommigen zijn daarmee een goedkoper alternatief voor de Hue-armaturen die tot nu te koop waren.

Als het gaat om losse lampen, dan breidt Philips het assortiment uit met White Ambiance-lampen met een GU10-fitting. Van dat type lamp, die vaak worden gebruikt als inbouwspotjes, was tot nu enkel een versie beschikbaar die alle kleuren licht ondersteund. De Philips Hue White Ambiance GU10 zijn een goedkoper alternatief als je enkel wit licht wilt: ze kosten 35 euro per stuk en voor 60 euro heb je er twee.

Tot slot worden de gekleurde lampen, Philips Hue Color Ambiance, met de verschillende fittingen verbeterd. Ze gaan de kleuren groen en cyaan beter weergeven. De huidige voorraden met oude lampen worden echter eerst nog verkocht en als je al lampen hebt, moet je die dus vervangen voor de betere kleurbeleving. Voor veel mensen zal dat het niet waard zijn.