Philips maakt einde aan Hue-ondersteuning voor lampen van derde partijen

Philips Hue

In de meest recente update van de Philips Hue-software heeft Philips een einde gemaakt aan de ondersteuning voor lampen van derde partijen. Dat wil zeggen dat slimme lampen die niet door Philips of door partners uit het ‘Friends of Hue’-programma zijn gemaakt, niet meer werken met het systeem van Philips.

Dat de lampen in eerste instantie wel in verbinding konden worden gebracht met de hub en app van Philips Hue kwam doordat ze gebruikmaakten van het ZigBee-protocol: een open standaard voor draadloze verbindingen tussen apparaten op korte afstand. Maar Philips zegt lampen die niet onderdeel zijn van ‘Friends of Hue’-programma voortaan niet meer te verbinden zijn. Dit is volgens het bedrijf nodig om kwaliteit te kunnen garanderen.

Via Twitter bevestigde Philips de keuze om slimme lampen van derde partijen te weren. Ook is aanvullende informatie op de website van het bedrijf aangepast om deze keuze te reflecteren. De keuze is daarentegen wel opvallend: Tweakers meldt dat Philips aan de basis stond van de in augustus 2012 opgerichte ‘The Connected Light Alliance’, een organisatie die zich juist inzet om open standaarden als ZigBee te ondersteunen en promoten.

Op Chinese websites kun je diverse ZigBee-ledlampen al kopen vanaf een paar dollar, een schril contrast met de prijzen van officiële Philips Hue-lampen die rond de 60 euro liggen. Dat kan een reden zijn waarom Philips gestopt is met de ondersteuning. Gebruikers die nu niet-ondersteunde lampen gebruikt, kan deze blijven gebruiken zolang het systeem niet gereset wordt.