Phishingsite die zich voordeed als Knab stond door reclame bovenaan in Google

Een phishingsite die zich voordeed als de bank Knab stond hoog in Google, omdat het als advertentie in de zoekresultaten stond. Cybercriminelen wisten daardoor 11.000 euro over te maken. Dat ontdekte Trouw.

De advertentie had de titel “Inloggen Knab”. Mensen die naar de bank zochten werden daardoor doorverwezen naar een site die zich voordeed als die van de bank. Probeerde je in te loggen, dan werden de inloggegevens naar de beheerders verstuurd. Daardoor konden de criminelen inloggen via internetbankieren en geld naar eigen rekeningnummers overmaken.

Eerste keer

Volgens Knab is het de eerste keer dat ze te maken hebben met phishing via Google-advertenties. Het gestolen geld is inmiddels weer terug overgemaakt naar de bankrekeningen van de slachtoffers.

Toch is het niet voor het eerst dat internetgebruikers via advertenties op Google naar de verkeerde site worden doorgestuurd. Ze zijn geliefd, omdat advertenties bovenaan de zoekresultaten staan. Daardoor staan ze hoger dan de legitieme websites. Google zei eerder al een “sterk beleid te hebben voor zijn reclamediensten” en bij mogelijke overtredingen in te grijpen.