Pilot van DigiD-opvolger begint volgend jaar

De eerste pilot van DigiD-opvolger Idensys zal in januari 2016 officieel van start gaan. Bij deze pilot zullen 30.000 mensen gaan kijken hoe Idensys precies in de praktijk zal gaan werken. Daarbij werkt het alternatieve inlogsysteem bij twintig websites van bedrijven en overheden.

De overheid maakte de pilotdatum bekend op de website van Idensys, ontdekte Tweakers. De pilot gaat later van start dan eerder werd gedacht: eerst werd nog gedacht dat de pilot in 2015 zou plaatsvinden.

Halverwege 2016 zal de pilot worden afgerond. Op basis van de resultaten zal worden bepaald of Idensys daadwerkelijk DigiD zal opvolgen en hoe dit precies zal gebeuren.

Idensys wordt een flexibeler inlogsysteem voor overheidsinstanties en andere gelieerde websites. Waar je met DigiD alleen met een sms-code kunt inloggen, zal Idensys meerdere methoden bieden. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk om met een speciale pas in te loggen. Door meerdere inlogmethoden te bieden, kan Idensys op meerdere niveaus worden beveiligd.

Ook webwinkels zouden Idensys kunnen gebruiken om iemand in te loggen. De privacy van gebruikers staat echter bovenaan: alleen de vereiste informatie zal bij het inloggen worden getoond. Hierdoor krijgt bijvoorbeeld een online winkel wel de leeftijd van een gebruiker te zien, maar niet de geboortedatum.