In mijn portemonnee is bijna nooit meer cash te vinden. Ik betaal, net als veel jonge mensen, overal met mijn pinpas. Maar desondanks was contant betalen nog altijd populairder dan pinnen. Tot vorig jaar. Uit cijfers van de Betaalvereniging Nederland (pdf) blijkt dat vorig jaar 50 procent van de betalingen werd gepind. In totaal pinden we 3,2 miljoen keer. Bij 49,5 procent van de transacties werd contact betaald. Hoe er in de overgebleven 0,5 procent van de gevallen is betaald? Met een creditcard.
Uit die cijfers blijkt verder dat contactloos betalen vorig jaar snel gegroeid is met 25 procent per maand. Ook in 2016 houdt die groei aan. Opvallend is dat er vooral in kantines, de horeca en bij automaten contactloos wordt betaald. Winkels hebben een relatief klein aandeel, waarschijnlijk omdat de meeste winkels hun pinapparaten nog niet hebben vervangen. In totaal was één op de 24 pinbetalingen vorig jaar contactloos. Over betalingen met smartphones zijn geen cijfers bekend, die zijn namelijk op één hoop gegooid met het contactloos betalen met een pinpas.
Volgens de Betaalvereniging Nederland blijft ook het gebruik van iDeal lekker doorgroeien. Vorig jaar groeide het aantal iDeal-betalingen met 23,2 procent naar 222,1 miljoen. Bij 56 procent van de online betalingen in Nederland werd de dienst gebruikt. Gevolgd door de creditcard met 12 procent. Het aandeel van de dienst Paypal is 5 procent.
iDeal wordt ook steeds vaker mobiel gebruikt. In bijna een kwart van de gevallen waarin iDeal werd gebruikt, gebeurde dat op een smartphone.