Pinterest neemt lees-later-dienst Instapaper over

Kennelijk wil Pinterest dat je meer dan alleen plaatjes gaat pinnen. Het sociale netwerk heeft namelijk een niet nader genoemd bedrag neergelegd om de app Instapaper te kopen. Daarmee heeft Pinterest ineens een noemenswaardig bedrijf in handen. Instapaper was één van de eerste lees-later-diensten, waarin je artikelen kunt opslaan om op een later moment nog eens terug te lezen.

Instapaper-gebruikers hoeven zich nog geen zorgen te maken, want de app blijft gewoon bestaan. Pinterest trekt alleen de stekker uit Instaparser, waarmee ontwikkelaars op de dienst konden inhaken.

Sinds de start is de app al een paar keer van handen gewisseld. De app werd origineel ontwikkeld door Marco Arment, één van de oprichters van onder andere Tumblr. Hij verkocht Instapaper vervolgens aan Betaworks, het bedrijf dat de oude internetverzamelplaats Digg ook heeft gemaakt. Dat gebeurde inmiddels alweer drie jaar geleden.

Instapaper heeft er in de afgelopen jaren flink wat concurrenten bij gekregen, waaronder Pocket en Readability. Zelfs Apple heeft een lees-later-functie in de Safari-webbrowser ingebouwd, waardoor een losse app niet altijd vereist is. De vraag is dan ook of de dienst op termijn nog kan overleven. Het was vooral een hit toen veel artikelen slecht leesbaar waren op het web, maar in 2016 is dat nog zelden het geval.

Of dat Pinterest zich daar veel zorgen over maakt, is echter maar de vraag. De dienst haalt namelijk een groep hele goede ontwikkelaars binnen, die niet alleen aan Instapaper gaan werken, maar ook aan Pinterest zelf.