Numrush

Piraten pleiten voor legalisering filesharing tijdens MoMo Amsterdam

Tijdens de 16e editie van Mobile Monday Amsterdam mogen we ons verheugen op een onaangekondigde mystery spreker. Rick Falkvinge van de Zweedse Piraten Partij houdt een bevlogen speech over de vrijheid van content. Een politieke noot die niet slecht getimed lijkt deze week. Falvinge voert ons mee langs de geschiedenis van vrije pers.

Beginnende bij de uitvinding van de drukpers in 1435. Een schokkende ontwikkeling destijds die de Kerken tot wanhoop dreef. ‘Wie moet nu die arme moniken betalen als hun noeste arbeid straks geautomatiseerd wordt?’. De opstanden gingen zo ver dat de drukpers in Frankrijk uiteindelijk in zijn geheel verboden werd. Het aantal illegaal gesmokkelde boeken van over de grens rijsde als gevolg daarvan al snel de pan uit.

De Engelsen besloten het anders aan te pakken: Queen Mary I (beter bekend als Bloody Mary) stond de drukpers toe, onder voorwaarde dat het koningshuis (katholieke) censuur mocht toepassen. Het was niet de laatste keer dat mediainnovatie op deze manier in de kiem werd gesmoord. Een nieuwe rel ontstond met het onstaan van openbare bibliotheken in 1849. De uitgeverijen gingen door het dak ‘You can’t let people read book for free! Not a single book will be written if you open a public library’. Lachwekkend, weten we nu, maar de situatie komt ons desalniettemin bekend voor. De geschiedenis herhaalt zich de afgelopen decenia namelijk, denk aan casettebandjes, MP3s, DVds, enz.

Volgens Falkvinge kent een verbod op het delen van content een aantal problemen. Het druist in tegen de wet op het briefgeheim, privacy en vrijheid van communicatie. Je mag mensen niet verbieden een brief, plaatje of muziekje naar elkaar te sturen. Internet is de techniek die het mogen maakt, maar het is een infrastructuur die niet meer weg te denken is uit onze maatschappij. Het netwerk is welhaast belangrijker dan televisie, electriciteit of stromend water. Er is dus geen enkele mogelijkheden om filesharing tegen te gaan.

De enige optie? Het internet lam leggen, en mobile content distributie disablen. En daarmee is het behalve een economische kwestie nu vooral een politieke issue geworden. Falkvinge roept dan ook op om aankomende woensdag op de Nederlandse Piratenpartij te stemmen bij de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen. Aan het gegrinik vanuit de zaal te horen zijn nog niet veel mensen dat van plan. Toch is het te hopen dat de legalisering van filesharing bij het nieuwe kabinet op de agenda komt te staan, want dat het een exponentiele ontwikkeling is die niet meer terug te draaien valt, staat als een paal boven water.