Pixek versleutelt je foto’s als je ze in de cloud opslaat

We maken tegenwoordig ontzettend veel foto’s met onze smartphones, maar daar kleeft wel een praktisch probleem aan. Sla je ze immers op op je telefoon, waar ze opslag innemen, of zet je ze in de cloud? In het geval van de cloud nemen ze geen opslag in op je telefoon, maar zijn ze wel in handen van Google en Apple. En wil je dat wel? Pixek biedt een andere optie. Deze app versleutelt je foto’s, zodat niemand ze kan zien, en slaat ze dan pas op in de cloud.

Het probleem met foto’s opslaan in de cloud is dat bedrijven overgehaald kunnen worden om je foto’s te overhandigen. Of ze worden gehackt, waarbij je intieme foto’s ook op straat komen te liggen. Pixek houdt je foto’s echter geheim, stelt Wired.

Werking

Pixek stuurt je foto’s naar zijn eigen servers en versleutelt ze. Om ze weer te ontsleutelen en ze dus te kunnen zien, is een speciale sleutel nodig. En die sleutel wordt alleen op jouw telefoon opgeslagen. Daardoor kan niemand anders je foto’s zien, ook de app zelf niet.

Bovendien kun je de foto’s nog steeds doorzoeken op basis van een keyword. De app voert namelijk beeldherkenning uit op je foto’s, voor ze geüpload worden. Dankzij een unieke vorm van encryptie wordt de inhoud doorzoekbaar, zonder dat de beelden zelf ooit zichtbaar worden voor het bedrijf of iemand anders.

De app is momenteel alleen beschikbaar als een gesloten test. De publieke test moet in de komende maanden beschikbaar worden voor Android. iOS moet dan snel volgen. Wanneer de app officieel lanceert, is nog niet bekend.