PlayStation-netwerk mogelijk gebruikt bij aanslagen in Parijs

Terwijl de Fransen en andere Europeanen nog aan het bijkomen zijn van de aanslagen Parijs van afgelopen weekend, zijn experts druk bezig met het onderzoeken van de terroristische acties.

Beveiligingsexperts hebben nu het PlayStation-netwerk aangewezen als mogelijk communicatiemiddel van de terroristen, schrijft de Daily Mail. Volgens de experts is het netwerk namelijk vele malen veiliger om te gebruiken voor terroristen dan bijvoorbeeld WhatsApp.

Een aantal dagen voor de aanslag vertelde ook de Belgische minister Jan Jambon op een event dat het PlayStation-netwerk een van de meest moeilijke communicatie-middelen is om inzicht in te krijgen.

Volgens Mike Thompson, directeur van Linus Information Security Solutions is het monitoren van gesprekken die via de PlayStation 4 worden gevoerd zo moeilijk, omdat er speciale PS4-tools voor nodig zijn om in het netwerk te kunnen komen. Daarnaast is het een uitdaging omdat gebruikers hun identiteit en locatie op elk moment kunnen veranderen en daarnaast ook nog kunnen switchen tussen verschillende spellen.

De thematiek van sommige spellen maakt het daarbij moeilijk om gesprekken die over het spel gaan te onderscheiden van gesprekken die over een mogelijk terroristische aanslag gaan. Als voorbeeld: twee gamers spelen Call of Duty en praten over welke plekken ze zullen gaan aanvallen.

Het PlayStation-netwerk is niet het enige gameplatform dat mogelijkheden biedt voor terroristen. Paul Tassi, schrijver voor Forbes, laat weten dat het bijvoorbeeld ook mogelijk is om berichten ‘te schrijven’ door het gebruik van munten in Super Mario Maker, die er eigenlijk voor gemaakt zijn om gebruikers eigen levels te laten bouwen.