PlayStation VR vanaf oktober verkrijgbaar voor 399 euro

PlayStation VR

Sony’s virtualrealitybril PlayStation VR zal vanaf oktober 2016 worden verkocht voor 399 euro. Dat heeft Sony tijdens een persconferentie bekendgemaakt. Met de PlayStation VR is het mogelijk om ondersteunde games in virtual reality te spelen – mits je een PlayStation 4 in huis hebt staan.

Dat maakt de PlayStation VR meteen de meest ‘betaalbare’ premiumbril voor VR. Concurrenten Oculus Rift en HTC Vive zijn allebei bedoeld voor de pc, maar vereisten hardware van rond de 1000 euro. Daarnaast kosten deze pc-brillen respectievelijk 699 en 899 euro.

De PlayStation VR is wel minder krachtig dan concurrenten. Sony-topman Masayasu Ito zei onlangs in een interview dat Oculus Rift en HTC Vive sterker zijn, omdat ze gebruik kunnen maken van krachtige pc’s. De PlayStation VR verbindt echter met een PlayStation 4 die voor minder dan 400 euro wordt verkocht.

Volgens Sony is PlayStation VR al jaren in ontwikkeling. De eerste initiatieven binnen de techgigant gingen al in 2010 van start, toen meerdere kleine teams verspreid over de wereld met VR aan de slag gingen. Dat was twee jaar voordat de Oculus Rift werd onthuld en de VR-hype van start ging.

Sony gaat voor de PlayStation 4 een speciale app uitbrengen, waarmee het mogelijk is om VR-foto’s en -video’s met PlayStation VR te bekijken. Daarnaast zal er een gratis Playroom-techdemo beschikbaar worden gesteld om simpele VR-ervaringen uit te proberen. Volgens Sony Entertainment-baas Andrew Houser werken er op dit moment 230 ontwikkelaars binnen Sonny aan VR.

Aan het einde van de conferentie kondigde Sony een samenwerking aan met Electronic Arts, om de Star Wars-schietgame Battlefront ook naar VR te brengen. Hoe dat precies zal werken, wordt pas op een later moment worden aangekondigd. Eerder vandaag lekte voor HTC Vive een Star Wars-techdemo naar buiten.