Poetin: ‘Het land dat AI weet te perfectioneren gaat de wereld regeren’

Als we de Russische president Vladimir Poetin geloven, gaat kunstmatige intelligentie meer invloed hebben op de wereld dan we denken. Volgens hem gaat degene die kunstmatige intelligentie weet te perfectioneren “de wereld regeren”. Dat zei hij tegen studenten tijdens een evenement voor loopbaanbegeleiding, meldt RT.

Simpel gezegd is Rusland dus van plan om leidend te worden op het gebied van kunstmatige intelligentie. Maar dat betekent niet dat ze alle ontdekkingen voor zichzelf houden. Poetin zegt namelijk dat hij niet wil dat iemand een “monopolie” krijgt op de technologie en dat Rusland zijn kennis met “de gehele wereld” zal delen, net zoals het deed met zijn nucleaire ontwikkelingen.

Natuurlijk moet je dat wel met een korreltje zout nemen. De kans is immers groot dat als ze doorbraken maken op het gebied van beveiliging met kunstmatige intelligentie, ze het echt niet gaan delen met de rest. Als we alle (zeer waarschijnlijk kloppende) geruchten en speculatie moeten geloven, vindt Rusland het immers prettig om andermans systemen in te kunnen. Betere beveiliging helpt daar niet bij. Het suggereert echter wel dat Rusland een deel van zijn verworven kennis wil delen met de wereld.

Elon Musk

Tesla- en SpaceX-directeur Elon Musk is daar echter niet zo zeker van. Hij zegt in een tweet namelijk dat hij denkt dat de strijd om kunstmatige intelligentie op nationaal niveau de “meest waarschijnlijke oorzaak van de Derde Wereldoorlog” wordt.

Dat is overigens niet eens per se de schuld van de leiders, stelt Musk. Hij zegt namelijk dat een kunstmatige intelligentie een preventieve aanval kan lanceren als het besluit dat het als eerste aanvallen het “meest waarschijnlijke pad naar de overwinning” is. Dat betekent echter ook dat zulke systemen de leiding krijgen over ontzettend belangrijke besluiten en dat we mogelijk oorlog willen voeren vanwege een paar algoritmes.