Poetin: ‘Patriottistische Russen zouden de Democraten gehackt kunnen hebben’

De hacks op de Democratische Partij zouden het werk kunnen zijn geweest van particuliere patriottistische Russen. Dat zei president Vladimir Poetin gisteren op de jaarlijkse zakenbijeenkomst SPIEF in Sint-Petersburg. Daarmee is de president van Rusland minder stellig dan voorheen. Eerder zei hij nog dat Rusland op geen enkele manier betrokken was bij de hacks.

Poetin vergeleek het werk van hackers met dat van artiesten die uit patriottisme handelen. Dat valt te zien in onderstaand fragment dat werd gedeeld door Radio Free Europe/Radio Liberty. Desondanks zei hij dat het volgens hem onmogelijk is dat dit soort hacks de verkiezingsuitslag zouden kunnen beïnvloeden.

The New York Times schrijft dat Poetin stellig bleef ontkennen dat het Kremlin op enige manier betrokken was bij de hacks. Toch biedt deze woordkeuze Rusland de mogelijkheid om op toekomstige beschuldigingen te reageren. Volgens de Amerikaanse veiligheidsdiensten CIA en NSA wilde Poetin hoogstpersoonlijk invloed uitoefenen op de Amerikaanse verkiezingen.

Mocht bewijs naar boven komen dat duidelijk in de richting van Rusland wijst, dan heeft Poetin gisteren in ieder geval al een verdedigend balletje opgegooid, schrijft The New York Times.

Onderzoek

De FBI onderzoekt momenteel de banden tussen het campagneteam van Donald Trump en Rusland. Vorige maand werd FBI-directeur James Comey ontslagen. De officiële reden is dat hij zijn werk niet goed deed, maar critici zeggen dat het ontslag in verband staat met het onderzoek naar banden tussen Trump en Rusland.