Overvallers gebruiken Pokémon Go om slachtoffers te lokken

In het buitenland proberen veel mensen op een creatieve manier een slaatje te slaan uit de hype rond Pokémon Go. Zo zijn er kroegen die Pokémon Go-spelers lokken omdat er veel Pokémon te vinden zijn of er een Pokéstop zit om items te verzamelen. Maar ook mensen met minder goede intensies gebruiken het spel, bleek dit weekend. Overvallers in O’Fallon in de Amerikaanse staat Missouri hebben Pokémon Go gebruikt om slachtoffers te lokken.

De criminelen gebruikten een zogenaamde Lure Module, hiermee kun je zorgen dat er rond een Pokéstop (in de echte wereld is dat bijvoorbeeld een kunstwerk of historisch gebouw) meer Pokémon verschijnen. Dit is voor iedereen die het spel speelt en in de buurt is zichtbaar. De Pokéstop die de criminelen gebruiken, lag op een afgelegen plaats en het was midden in de nacht dus erg rustig op straat. Vervolgens was het voor de overvallers wachten tot er potentiële slachtoffers hun kant op kwamen. En dat gebeurde ook… De overvallers, vier jongens in de leeftijd tussen 16 en 18, zijn vervolgens wel opgepakt door de politie, meldt The Guardian.

Ook in Nederland zijn er al Pokémon Go-spelers slachtoffer geworden van overvallers. Dit weekend werden in Tilburg drie spelers overvallen, meldt het Brabants Dagblad. Deze werden niet gelokt binnen het spel, maar liepen gewoon om drie uur ’s nachts over straat met hun telefoon in handen.

Het zijn incidenten die aantonen dat wanneer je een game speelt in de echte wereld, ook de risico’s van de echte wereld gelden. En dat betekent niet enkel dat je moet oppassen bij het oversteken, maar ook dat het ’s nachts niet altijd veilig is op straat.