Uitrol smartphone-game Pokémon Go eindelijk gestart

We hebben er lang op moeten wachten, maar vandaag is het dan toch eindelijk zover: de uitrol van smartphone-game Pokémon Go is eindelijk van start gegaan. Ontwikkelaar Niantic is de game langzaam in meer landen beschikbaar aan te stellen, waardoor we op korte termijn wereldwijd het spel kunnen spelen. In Nederland is het spel officieel nog niet te downloaden, maar met een omweg kun je vandaag al aan de slag.

Pokémon Go zit net wat anders in elkaar dan Pokémon-spellen voor de Nintendo 3DS. Je moet de echte wereld intrekken met je smartphone, waar de GPS-sensor je locatie bijhoudt. Op deze manier moet je bijvoorbeeld het bos in om een graspokémon te vangen, of naar het strand voor waterpokémon. Het spel spoort je aan om de buitenwereld te verkennen en later met echte mensen samen te werken.

Pokémon Go in Nederland

Op iOS kun je de game nu alvast downloaden door simpelweg een App Store-account in Australië Nieuw-Zeeland aan te maken – dat kun je immers stiekem vanuit Nederland doen. Heel lastig is dat niet. Je opent iTunes op een computer, schakelt onderaan de pagina naar Nieuw-Zeeland of Australië als land en zoekt Pokémon Go op. Probeer de app te downloaden en kies ervoor om een account te maken. Omdat je via deze route probeert te registreren, ben je niet verplicht om een betaalmethode in te voeren. Je hebt wel een buitenlands adres nodig om in te voeren, maar met een beetje googelen heb je die zomaar.

Zit je op Android? Dan heeft Reddit een overzicht van betrouwbare websites waar je het apk-bestand ook kunt vinden. Dit bestand kun je downloaden en installeren om het spel nu alvast te spelen.

Wij hebben na de app te downloaden al even kunnen spelen, dus zo te zien werkt de buitenlandse app gewoon in Nederland. Geen zin om buitenlandse App Store te spelen? Dan kun je altijd nog eventjes geduld hebben. Ontwikkelaar Niantic benadrukt al lange tijd het spel zo snel mogelijk globaal beschikbaar te stellen. We vermoeden daarom dat het spel deze week tenminste in Nederlandse app-winkels zal staan.