Politie wil alcoholslot, snelheidsbegrenzer en telefoonblokkering verplichten in alle auto’s

Als het aan de politie ligt komt er snel veel meer apparatuur in auto’s. Hier pleit commissaris Egbert-Jan van Hasselt voor in De Telegraaf. Er moet onder meer techniek in komen die het onmogelijk maakt om tijdens het rijden te appen of te mailen. Daarnaast moet er een alchoholslot en een snelheidsbegrenzer komen.

De commissaris zegt dat dit nodig is om het asociale rijgedrag van Nederlanders te beperken. Alleen drastische maatregelen als deze kunnen het aantal verkeersslachtoffers terugdringen, aldus Van Hasselt. “Automobilisten gedragen zich steeds slechter. Afleiding, drankgebruik en te hoge snelheid in het verkeer zijn steeds vaker de oorzaak van ongevallen.”

Meer doden

Volgens de krant zijn er in 2015 weer meer verkeersdoden gevallen. In totaal gaat het om 621 doden en ruim 21.000 ernstig gewonden. In de twee jaren daarvoor waren er nog maar 570 slachtoffers. Achilles Damen, landelijk verkeersofficier, vindt het plan interessant. “Alle technische hulpmiddelen die het veiliger kunnen maken en die helpen het aantal slachtoffers terug te dringen vind ik de moeite waard.”

Veilig Verkeer Nederland pleitte vorig jaar voor eenzelfde soort maatregel. Zij wilden dat er een manier komt om een telefoon te blokkeren als er harder dan 30 kilometer per uur wordt gereden. De organisatie wil onder meer dat er een wet wordt ingevoerd om smartphonegebruik in de auto te beperken.