Politie van Londen investeert 1,7 miljoen pond in jacht op internettrollen

De politie van Londen trekt 1,7 miljoen pond uit de kast om misbruik van sociale platformen door internettrollen aan te pakken. Het team gaat bestaan uit vijf specialisten die samen opereren onder de naam Online Hate Crime Hub en gaat onder meer gerichte hulp bieden aan slachtoffers van internettrollen.

De Online Hate Crime Club moet de schakel vormen tussen de politie, internetgebruikers en social media-bedrijven zoals Twitter en Facebook. Op die manier moet het zoeken naar de identiteit van mensen achter de trol makkelijker worden. Doordat trollen in anonimiteit opereren, komen ze volgens ‘Scotland Yard’, het hoofdbureau van de politie van Londen, makkelijker weg met hun acties en schaden ze daarbij vaak grotere groepen mensen dan slechts één gericht slachtoffer. Slachtoffers van haatmisdrijven vertonen volgens de gemeente vaker depressieve klachten en ervaren voor langere perioden meer stress en angst.

De reactie van de politie op online wangedrag is volgens de gemeente vaak inconsistent, met name omdat de politie niet de juiste middelen heeft om de trollen aan te pakken. De Online Hate Crime Club moet daar verandering in gaan brengen. Het programma is verder gericht op een samenwerking met de gemeenschap. Zo moeten vrijwilligers bijdragen aan het spotten en aangeven van haatberichten. De politie gaat een groep vrijwilligers trainen om dit soort berichten op sociale media te herkennen en daar publiekelijk op te reageren.