Politie mag bepaalde informatie over gebruik van spionagesoftware geheim houden

De Raad van State heeft besloten dat de politie bepaalde informatie over het gebruik van spionagesoftware geheim mag houden. Dat meldt NU.nl.

De zaak begon toen privacyorganisatie Bits of Freedom wilde weten hoe vaak de politie gebruikmaakt van spyware. Met die spyware kan de politie een computer van een verdachte infecteren om het apparaat beter te bekijken. De stichting deed een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om het gebruik van de spionagesoftware boven water te krijgen.

De politie besloot op basis van deze wet een deel van de informatie vrij te geven. Maar volgens Bits of Freedom was het niet genoeg. De organisatie stapte naar de rechter om de politie te dwingen meer documenten openbaar te maken.

Besluit rechter

De rechter oordeelde in 2016 dat de politie meer informatie moest vrijgeven. Maar de korpschef was het daar niet mee eens en ging in hoger beroep. Daardoor kwam de zaak bij de Raad van State terecht.

Deze rechter heeft nu besloten dat het openbaar maken van sommige documenten onderzoeken naar strafbare feiten kan belemmeren. De politie hoeft deze documenten dus niet openbaar te maken.