Politie neemt Hansken-systeem in gebruik om digitale bewijslast de baas te worden

De politie neemt vanaf vandaag een nieuw softwaresysteem in gebruik, waarmee het voor rechecheurs een stuk makkelijker wordt om digitale bewijslast bij te houden en te onderzoeken.

De afgelopen jaren is de hoeveelheid digitale bewijsstukken heel erg gegroeid, denk aan aan foto’s die met smartphones zijn gemaakt, maar ook conversaties in chatapps. En het blijft groeien: elke vijftien maanden verdubbeld de hoeveelheid digitale bewijslast. Het kostte de recherche soms dagen om al deze informatie te bekijken en te ordenen met het huidige systeem dat de politie daarvoor tot hun beschikking heeft.

Als oplossing heeft het Nederlands Forensisch Instituut het nieuwe systeem Hansken ontwikkeld. Hiermee worden alle gegevens automatisch voorzien van de juiste metadata en het wordt het voor rechercheurs makkelijk doorzoekbaar. Het systeem kan op dit moment 3 TB aan data per uur verwerken. Daardoor kan in 30 minuten net zoveel data weer verwerkt, als waar het vorige systeem 24 uur over deed.

Het systeem is zo gebouwd dat het niet over een paar jaar al weer achterhaald is (zoals met het huidige systeem uit 2010 het geval was), doordat de capaciteit gemakkelijk op te schalen is. Ook is er veel aandacht besteed aan de beveiliging en het waarborgen van de privacy van burgers.