In de VS heeft de politie toegang tot Stingrays, speciale spionage-antennes die een nepnetwerk voor mobiele telefoons maken zodat telefoons ermee verbinden. De politie kan hierdoor de verbonden toestellen afluisteren. Voor sommigen een eng idee, maar hoe vaak worden deze spionagemasten gebruikt? Nieuwe data van de politie in New York biedt perspectief. In deze Amerikaanse stad zijn sinds 2008 de Stingrays namelijk 1000 keer ingezet.
De NYPD kan niet zomaar de Stingrays inzetten, blijkt uit het gepubliceerde rapport. De politie stapt eerst naar de rechter om officieel toestemming voor het gebruik te krijgen. Alleen bij noodgevallen werd de rechter gepasseerd voordat zo’n mast werd neergezet. Wat wordt gezien als een noodgeval is niet bekend.
Het gebruik van Stingrays zal waarschijnlijk niet snel afnemen. Eind 2015 zei de FBI nog steeds actief deze spionagemethode landelijk in te zetten. De technologie wordt niet alleen in de VS ingezet, want ook in Londen worden de nepzendmasten gebruikt.
De spionage-antennes leidden in het verleden al tot privacyzorgen. De apparatuur kan immers niet kiezen van welke toestellen hij informatie afluistert, waardoor gegevens van alle nabijgelegen telefoons worden ingezameld. Hierdoor weet de politie ook van je telefoongesprekken als je helemaal geen verdachte bent. Je wordt enkel bespioneerd omdat je toevallig ergens in de buurt bent.