Numrush

Politie plaatste zeker twee keer onterecht privacygevoelig materiaal op sociale media

Het is in ieder geval twee keer gebeurd dat de politie onterecht privacygevoelig beeldmateriaal op sociale media plaatste. Dat stelt minister Fred Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in antwoord op Kamervragen over het beleid rondom sociale media van de politie. De vragen kwamen naar aanleiding van een uitzending van het tv-programma De Monitor in januari. Dat schrijft NU.nl.

De politie deelt met enige regelmaat zelfgemaakte foto’s en video’s op sociale kanalen. Daardoor moeten mensen meer inzicht krijgen in het politiewerk. De politie mag echter geen informatie bekendmaken in de beelden die direct of indirect te herleiden is naar een persoon.

Bezwaar maken

Op de website van de politie staat sinds november 2017 een formulier waarmee mensen die menen onterecht in beeld zijn gebracht bezwaar kunnen maken. Grapperhaus zegt in zijn antwoorden dat er sindsdien dertien verzoeken zijn binnengekomen. De politie heeft er acht in behandeling genomen.

In twee gevallen zegt de politie dat er inderdaad onterecht privacygevoelige informatie online was gezet. Die berichten zijn dan ook verwijderd. In de overige zes gevallen loopt het onderzoek nog.