Politie richt team op dat propaganda IS op internet aan gaat pakken

De politie heeft een speciaal team opgericht dat propaganda van radicale moslims op internet gaat opsporen en aanpakken. Het gaat om een groep van zes specialisten, die in september van start gaan. Dat meldde de NOS afgelopen weekend. De digitale rechercheurs zullen bedrijven als Facebook, Google en Twitter materiaal te verwijderen.

“We willen voorkomen dat mensen op slechte ideeën komen. En als je op internet kunt lezen hoe je bijvoorbeeld een bom maakt, kan zoiets gebeuren. Dat willen we bestrijden”, zegt politiewoordvoerder Ed Kraszewski tegen de NOS. Daarbij gaat het overigens om het type materiaal waarvan rechters hebben gezegd dat het de wet overtreedt, stelt de politie. Denk aan oproepen om af te reizen naar Syrië om je aan te sluiten bij IS over de verheerlijking van de zogenaamde martelaarsdood.

Facebook en Google

Het nieuws komt bijna tegelijkertijd met aankondigingen van zowel Facebook als Google, dat ze meer gaan toen om terroristische propaganda aan te pakken. De bedrijven willen content die de wet overtreedt zelf opsporen en verwijderen, maar werken ook samen met politie en justitie.

YouTube, dat onderdeel is van Google, gaat daarnaast de reacties dichtgooien en advertenties uitzetten bij video’s die aan worden geduid als grensgevallen. Daarbij moet je bijvoorbeeld denken aan video’s die opruiende religieuze boodschappen bevatten of één bevolkingsgroep verheerlijken boven de rest.

Kritiek

Ook al lijkt een goed idee om propaganda van IS en andere terroristische organisaties aan te pakken, staat het op gespannen voet met de vrijheid van meningsuiting. Er is dan ook kritiek op de maatregelen die de politie en internetbedrijven nu neemt.

“Het is vragen om problemen als internetbedrijven samen met de politie gaat bepalen wat wel en niet door de beugel kan”, zegt Merijn de Jong van Free Press Unlimited tegen de NOS. Journalistenvakbond NVJ zou graag zien dat er een rechter aan te pas komt.

Rejo Zenger van Bits of Freedom schrijft in een uitgebreide reactie: “De politie mag niet vragen wat ze ook kan vorderen. En daar is een goede reden voor: de de bevoegdheid om de verwijdering van informatie te vorderen is voorzien van waarborgen. Die waarborgen dwingen tot een zorgvuldige inzet. Door geen gebruik te maken van de bevoegdheid kan de politie de bijhorende waarborgen omzeilen en ligt misbruik en willekeur op de loer.”