Politie traint roofvogels om vijandige drones uit de lucht te halen

Waar honden worden ingezet om drugs en illegaal geld op te sporen, is de Nederlandse politie¬†begonnen met het trainen van roofvogels om drones uit de lucht te kunnen plukken. Volgens de politie worden drones steeds meer gebruikt en zal het aantal incidenten met drones toenemen. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden waarbij drones gebruikt worden voor criminele doeleinden. De veiligheidsdiensten brengen allerlei scenario’s in kaart waarbij drones gebruikt worden door criminelen en terroristen.

Een van de scenario’s is dat terroristen bijvoorbeeld gevaarlijke ladingen onder een drone hangen, waar bijvoorbeeld gemakkelijk een infectieziekte als miltvuur in drinkwaterbronnen kan worden gedeponeerd. In Japan landde vorig jaar bijvoorbeeld een drone met radioactief zand op het kantoor van premier Shinzo Abe.

Als reactie op de verschillende scenario’s worden nu systemen ontwikkeld om ongewenste drones op te sporen en uit te schakelen. Zo zijn er al mogelijkheden om met microgolven drones op afstand te stoppen of om met een schietnet een drone te vangen en deze daarna veilig te laten landen door middel van een parachute.

Naast deze opties is de politie nu ook een samenwerking gestart met een roofvogelspecialist die roofvogels traint om door middel van hun klauwen vijandige drones vast te grijpen en ze zo uit de lucht te halen en naar een veilige plek te brengen.

Roofvogels lijken een perfecte oplossing voor het uit de lucht halen van drones omdat ze sterke poten hebben die genoeg grip hebben om zware apparaten te tillen. Toch blijven er ook gevaren voor de roofvogels, zoals de ronddraaiende propellers van drones. De woordvoerder laat weten dat ze daarom nog verder onderzoek gaan doen naar het beschermen van de vogels tegen mogelijke gevaren die optreden.