Politie waarschuwt: Gebruik voorlopig geen Internet Explorer

De Nederlandse politie waarschuwt gebruikers – in navolging van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië – om Internet Explorer tijdelijk niet meer te gebruiken of “als het echt niet anders kan“. In de browser van Microsoft zit namelijk een lek dat nog niet gedicht is.

De waarschuwing komt van het High Tech Crime-team van de Nationale Politie naar aanleiding van het lek dat afgelopen weekend aan het licht kwam. Hackers krijgen hiermee toegang tot computers als de gebruiker op een link naar een besmette website klikt. De politie waarschuwt op Twitter voor het lek.

Het lek is te omzeilen door de uitgebreide beveiligde modus van Internet Explorer te gebruiken maar de politie adviseert gebruikers om een “veiliger alternatief” te kiezen zoals Firefox, Chrome of Safari. In Nederland wordt Internet Explorer door meer dan een kwart van de mensen gebruikt maar is Chrome het meest populair.

Microsoft werkt aan een oplossing voor het lek – en geeft hier advies – maar waarschuwt dat er geen oplossing voor XP-gebruikers zal komen omdat dat systeem niet meer wordt ondersteund. Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie raadt XP-gebruikers daarom sterk aan om over te stappen naar een nieuw besturingssysteem.