Popcorn Time: Netflix voor digitale piraten

Popcorn Time is een open-source app voor het streamen van film torrents. Gebruikers kunnen met de app films kijken zonder daarvoor te hoeven betalen. Tegenwoordig gebruiken honderden miljoenen mensen over de hele wereld torrents voor het downloaden van muziek en films. Hoewel het een erg populaire methode is, kan het voor beginners lastig zijn om te begrijpen.

Sebastian, een designer uit Buenos Aires, zocht een manier om eenvoudig torrents te kunnen bekijken en bedacht daarom Popcorn Time dat het kijkproces net zo makkelijk maakt als bij Netflix. Met één druk op de knop kun je een film bekijken compleet met ondertiteling in verschillende talen.

As a designer I love the challenge of simplification. Take something hard for the common user and make it usable. I have a lot of friends who don’t understand torrents and I wanted to make it easy and effortless to use torrent technology.

De kwaliteit van torrents is wisselend; een gekleurde bliksem geeft daarom hoe gezond de torrent is. Groen is prima en een andere kleur zoals geel geeft aan dat er een probleem is (bijvoorbeeld een tekort aan seeders). De films die je kunt bekijken zijn afkomstig van de website YIFY.

In Nederland is het downloaden van films en muziek via torrents legaal zolang je daarbij geen informatie upload (seeding). De FAQ van Popcorn Time maakt echter duidelijk dat je kleine stukjes van de films upload terwijl je aan het kijken bent. Dit gebeurt ook als je torrents download. Het gebruik van Popcorn Time is in Nederland dus niet helemaal legaal.

Tip: mocht je Popcorn Time willen downloaden en voor digitale piraat willen spelen dan heeft deze Twitter gebruiker de gouden tip om het programma op je Mac te kunnen openen.