Verander je Wachtwoorden dag: dit is nog steeds het populairste wachtwoord

Vandaag, 24 november, is het Verander je Wachtwoorden dag. En het is misschien maar goed ook dat deze dag in het leven is geroepen: voor de achtste keer op een rij is het wachtwoord 123456 nog steeds het populairst. Dat zorgt er ook voor dat het aantal gehackte accounts nog elk jaar toeneemt.

Dat meldt Competa IT op basis van de meest recente data van Scattered Secrets, een website waar mensen kunnen checken of hun wachtwoord ooit is gelekt en gekraakt.

Populairste wachtwoorden

Jaarlijks wordt gekeken naar de populairste wachtwoorden die particulieren gebruiken voor hun accounts. Hoewel je zou denken dat de meeste mensen inmiddels wel een wachtwoord-generator gebruiken of creatieve wachtwoorden bedenken, is dat helaas niet het geval. Dit jaar is het aantal gehackte accounts met 7 procent gestegen. Niet heel gek, als je kijkt naar de populairste wachtwoorden. Na het wachtwoord ‘123456’ komt ‘qwerty’ en ‘123456789’.

Sterk wachtwoord

Handig om te weten, is dat je hackers erg gemakkelijk kunt omzeilen door een slim wachtwoord in te stellen. Waar deze dan aan moet voldoen? In ieder geval genoeg letters, een paar tekens en het liefst ook wat cijfers. Het beste is eigenlijk om je wachtwoorden zo lang mogelijk te maken, dat maakt het een stuk lastiger om het te hacken. Maar daarnaast is het belangrijk om voor elk account een uniek wachtwoord te gebruiken. Dat wil zeggen: gebruik nooit twee keer hetzelfde wachtwoord, ook niet een sterk wachtwoord met een variatie daarop.

De reden?

Je denkt misschien ‘Ach, wat maakt mij het uit’, maar het is ook voor jou goed om sterke wachtwoorden aan te maken. Je hebt misschien niets te verbergen, maar als je gehackt wordt, betekent dat wel dat hackers jou geld kunnen aftrommelen. Daar hebben ze niet alleen gegevens van je bank voor nodig. Ze kunnen ook door middel van jouw H&M-account een berg kleding bestellen, waar jij uiteindelijk voor moet betalen. Het is daarom zo gek nog niet, om vandaag je wachtwoorden eens te veranderen.

Afbeelding: Shutterstock