Porsche en BMW onthullen extreem snelle oplader voor elektrische auto’s

Porsche en BMW

Een onderzoeksgroep waar onder meer Porsche en BMW lid van zijn heeft een prototype van een nieuw oplaadstation onthuld in Duitsland. Het oplaadstation voor elektrische auto’s heeft drie keer meer capaciteit dan de Superchargers van Tesla, meldt The Verge. Dat betekent dat het oplaadstation in slechts drie minuten genoeg elektriciteit kan leveren voor 100 kilometer rijden.

De Superchargers van Tesla hebben nu een maximum capaciteit van 145 kW, tegenover de 450 kW van het nieuwe oplaadstation van de onderzoeksgroep FastCharge. Maar die voorsprong is zeker niet voor eeuwig. Tesla is al van plan om volgend jaar de maximale capaciteit van zijn netwerk te verhogen naar 250 kW.

Theoretische capaciteit

Het nieuwe station van FastCharge heeft vooral een hoge theoretische capaciteit. Het daadwerkelijke aantal stroom dat door de gemiddelde elektrische auto opgenomen wordt, is voorlopig waarschijnlijk veel minder. De auto’s kunnen die capaciteit namelijk nog helemaal niet aan.

De meeste auto’s, zoals de Audi E-Tron of de Jaguar I-Pace, gebruiken 150 of 100 kW. Het Taycan-prototype van Porsche die in de demonstratie van het oplaadpunt gebruikt werd, gebruikt iets meer dan 400 kW aan stroom.

Voorlopig zul je het oplaadpunt bovendien niet overal zien. Het gaat nog even duren voor de infrastructuur namelijk breed beschikbaar is. Ook zijn er nog vragen over of het elektriciteitsnetwerk de vraag van al die oplaadstations tegelijkertijd wel aan kan.