Potentieel schadelijke nanotechnologie gevonden in alledaags voedsel

De internationale milieubeweging Friends of the Earth is door onderzoek erachter gekomen dat voedselfabrikanten, waaronder M&Ms, nanotechnologie gebruiken in hun producten. De nanotechnologie bestaat uit siliciumdioxyde en titaandioxide; wordt gebruikt om het voedsel een betere structuur te geven en langer houdbaar te houden.

De voedsel en warenautoriteit van Australië en Nieuw-Zeeland heeft lange tijd ontkent dat er zulke technologie werd gebruikt in de producten, maar tegenstanders waren lang sceptisch. De effecten van de nanotechnologie op de gezondheid is nooit goed onderzocht. Jeremy Tager van de Friends of the Earth beweging vindt het dan ook een kwalijke zaak:

​Everybody would want to think food is tested and assured to be safe before it hits supermarket shelves. FSANZ is conducting a living experiment with people. It has inexcusably failed in its role as a regulator.

De toevoegingen aan het voedsel zijn ontzettend klein qua omvang: een menselijke haar is 100.000 nanometers dik, terwijl de nanodeeltjes die gevonden is in het voedsel 100 nanometer dik zijn.

Titaandioxide wordt gebruikt om producten witter en feller te maken en siliciumdioxyde wordt gebruikt om aankoeken tegen te gaan. Beide stoffen zijn in diverse onderzoeken gelinkt aan een afbreuk aan het immuunsysteem en zouden celschade veroorzaken. Het onderzoek is gedaan door een speciale nanotechnologie-afdeling van de Arizona State University.

Op de website van The Sydney Morning Herald staat een video die het gevaar beschrijft van deze nanotechnologie. Nanotechnologie kan ook op een positievere manier ingezet worden, zoals bij het bestrijden van ziektes.