President IOC: ‘Er komen geen gewelddadige esports naar de Olympische Spelen’

Gewelddadige videogames zijn niet welkom op de Olympische Spelen als onderdeel van esports. Dat zegt Thomas Bach, president van de International Olympic Committee (IOC), in een interview met AP. Volgens hem gaan de gewelddadige spellen in tegen de waardes van de Spelen en kunnen ze niet geaccepteerd worden als officiële sport.

“We kunnen geen spel in het Olympische programma hebben dat geweld of discriminatie promoot”, aldus Bach. Ook zijn er zorgen om geweld en esports in het algemeen. Dit komt met name door de schietpartij in Jacksonville vorige maand, waarbij twee mensen omkwamen tijdens een Madden NFL 19-toernament.

Bach ziet bovendien een duidelijk verschil tussen sporten waarbij deelnemers direct met elkaar vechten en geweld in games. “Natuurlijk vindt iedere vechtsport zijn oorsprong in een echt gevecht tussen mensen. Maar sport is hier een beschaafde expressie van. Als je spellen hebt waarbij het draait om het vermoorden van iemand, dan kan dat niet in lijn worden gebracht met onze Olympische waarden.”

Bach zegt dan ook niet te weten of esports ooit onderdeel zullen worden van de Olympische Spelen.

Asian Games

Wel was er een demonstratie van esports tijdens de Asian Games dit jaar. In 2022 wordt het onderdeel zelfs een echt evenement tijdens de Asian Games.

Vlak daarna zei de CEO van Alisports ook al dat esports zich in de toekomst waarschijnlijk minder op geweld en meer op sport gaan richten. Daarbij doelde hij op spellen als PES, waarbij het draait om voetballen. “We werken aan het voldoen aan de standaarden die de IOC heeft gesteld.”