President Obama presenteert beleid voor zelfrijdende voertuigen

De Amerikaanse regering heeft richtlijnen voor zelfrijdende auto’s gepresenteerd. De regels moeten ervoor zorgen dat autonome voertuigen aan bepaalde veiligheidsvoorschriften voordoen, waardoor de kans op ongelukken zo miniem mogelijk is. Dat meldt Reuters.

Autofabrikanten moeten aan maar liefst 15 controles voldoen, voordat een voertuig de Amerikaanse weg op mag. Daarbij wordt gekeken of de auto bijvoorbeeld de verkeersregels volgen en dat hackers voldoende worden geweerd. Dat laatste is wel een must, bewees een recente Tesla-hack nog. Daarnaast verzekeren de regels dat een auto voldoende wordt getest en dat er backupsystemen in gevallen van nood zijn.

Volgens Obama worden automakers nu nog vriendelijk verzocht de richtlijnen te volgen. Ze zijn nog niet verplicht gesteld, al kan dat in de toekomst wellicht veranderen. Dat zal dan misschien wel onder de autoriteit van een nieuwe president vallen.

De verwachting is echter dat aardig wat autofabrikanten zullen meewerken. Zij pleiten er immers gezamenlijk al langer voor dat er duidelijke richtlijnen snel in de VS worden ingevoerd, om de introductie van zelfrijdende voertuigen te versoepelen.