Numrush

Print thuis je eigen batterijen met een 3D-printer

3D-printers geven hobbyisten de kan om zelf te gaan experimenteren met nieuwe technologie en nieuwe ideeën. Steeds meer stappen in het proces kunnen door mensen zelf thuis gedaan worden. Materialen printen en circuitboarden tekenen leveren geen problemen meer op. Vanaf nu kunnen ook batterijen thuis geprint worden!

Jennifer Lewis, wetenschapper van de universiteit van Harvard, heeft een speciale inkt bedacht waardoor het mogelijk is om zelf thuis batterijen te maken. Deze lithium-ion batterijen kunnen gemaakt worden meteen conventionele 3D-printer en zijn slechts enkele millimeters groot!

Het maken van de inkt zelf is echter een behoorlijk lastig proces. Bij het maken van de inkt moeten verschillende stoffen bij elkaar gevoegd worden. Deze moeten 24 uur geschud worden om ervoor te zorgen dat er geen klontjes ontstaan.

Een groot voordeel van deze nieuwe technologie is, behalve het kleine formaat van de batterijen, is dat de inkt op kamertemperatuur gebruikt kan worden. Het kan dan ook direct op plastic geplaatst worden. Dit is een groot verschil met bestaande technologieën tot nu toe: deze hebben allemaal een zeer hoge temperatuur.

Hierdoor kunnen deze batterijen gemakkelijk gebruikt worden in andere 3D-geprinte processen. Gehoor apparaten worden nu al gemaakt met behulp van 3D-printen. De batterijen in het apparaat zijn echter moeilijk te vervangen. Als de batterij direct in het apparaat geprint kan worden, kan dat veel problemen oplossen.

Lewis en haar team zien momenteel met name toepassingen voor industrieel gebruik. Mocht dit een succes zijn, dan komt de technologie misschien ook binnen een aantal jaar naar de consumentenmarkt.