Print vanaf nu zelf je meubels voor slechts 39.000 dollar

De 3D printer wordt op dit moment voornamelijk gebruikt door bedrijven die hun modellen op de achtergrond willen laten printen. Voorbeelden hiervan zijn de medische wetenschap (voor het 3D printen van protheses), architectuur, mode, design en de filmindustrie. Toch begint het 3D printen ook langzaam de consumentenmarkt te veroveren dankzij bedrijven zoals Makerbot, RepRap, Ultimaker en Cartesio die betaalbare printers aanbieden voor de consument.

Daarnaast groeit het aantal geschikte materialen waarmee je kunt printen zoals keramiek, chocolade, kunststof en maiszetmeel. In combinatie met de consumentenprinters die al te koop zijn vanaf vijfhonderd euro neemt het aantal mogelijkheden voor consumenten sterk toe. Zo kunnen consumenten nu zelf kleine objecten zoals koffiekopjes en beeldjes printen. Het nadeel van deze goedkopere printers is echter dat ze erg traag zijn, een lage resolutie hebben en alleen kleine objecten kunnen printen.

In dat laatste komt verandering met de nieuwe BigRep One printer. Deze printer kan objecten printen met een omvang van 114 x 99 x 119 centimeter. Consumenten kunnen daarmee niet langer alleen hun servies en decoraties printen maar ook meubels voor in de huiskamer. De BigRep One printer kan objecten printen van nylon en plastic maar ook van Laywood (een combinatie van polymeren en houtvezels voor een houtachtige uitstraling) en Laybrick (voor een ruigere zandsteen textuur).

De BigRep One zal je in elk geval heel wat bezoeken aan de IKEA en in-elkaar-zet frustraties besparen maar het prijskaartje liegt er dan ook niet om: voor 39.000 dollar heb je je eigen meubelprinter in huis.