Privégegevens miljoenen Facebook-gebruikers 4 jaar lang toegankelijk door datalek

Facebook

Een database die zeer persoonlijke gegevens van ruim 3 miljoen Facebook-gebruikers bevat, bleek 4 jaar lang voor iedereen toegankelijk. Dat meldt New Scientist. De gegevens komen uit een persoonlijkheidstest op het sociale medium, waar je psychologische vragen moest beantwoorden.

De quiz-app werd door 6 miljoen mensen gebruikt. De helft gaf aan dat hun data bewaard mocht worden. Die data werd op een externe server opgeslagen. Niet alleen de antwoorden van de persoonlijkheidstest stonden daar in, maar ook de leeftijd, geslacht, locatie en status-updates van de gebruikers.

Alle data werd aan een unieke ID-code gekoppeld. De antwoorden konden zo aan specifieke personen gelinkt worden.

Datalek

Officieel was de database alleen toegankelijk voor onderzoekers van de University of Cambridge’s Psychometrics Centre. De inloggegevens bleken echter 4 jaar lang beschikbaar. Bovendien kon je de inlogdata makkelijk achterhalen via online zoekmachines.

De app in kwestie werd op 7 april door Facebook geschorst, omdat het gebruikersdata doorspeelde. De ontwikkelaar wordt mogelijk permanent van het sociale netwerk verbannen.

Cambridge Analytica

De University of Cambridge werkte ook mee aan een data-onderzoek van Cambridge Analytica. Dat bedrijf verzamelde data van gebruikers om reclame te tonen op basis van psychologische profielen. Onderzoeker Aleksandr Kogan speelde hier een centrale rol in. Hij was ook betrokken bij de persoonlijkheidstest waar nu de gegevens van zijn gelekt.

Cambridge Analytica heeft inmiddels zijn deuren gesloten.