Programmadirecteur van RTL Nederland niet tevreden over Videoland en RTL Z

Programmadirecteur Erland Galjaard van RTL Nederland heeft een aantal harde uitspraken gedaan over de online initiatieven van de omroep. Zo zou Netflix-concurrent Videoland Unlimited op het moment “nog niks” zijn en zijn de video’s op YouTube onder de maat. Dat vertelde Galjaard tijdens een bijeenkomst van vakblad Broadcast Magazine en SPOT, zo meldt NRC Handelsblad.

Galjaard zegt dat RTL met de Videoland-serie Zwarte Tulp een klein beetje heeft kunnen experimenteren, maar dat dit eigenlijk niks teweeg heeft gebracht. Mensen keken de afleveringen van de serie in een weekend, waarna ze maar weinig met de videodienst deden. “Het aanbod is te beperkt”, aldus de directeur. Hij denkt dat Videoland meer exclusieve series nodig heeft, wil de dienst nieuwe abonnees werven.

Dat wordt ook onderstreept door de resultaten van Videoland. Hoewel Galjaard geen harde cijfers deelde, blijkt uit onderzoek van Telecompaper dat ongeveer 1 procent van de Nederlanders een abonnement heeft. Bij Netflix gaat het om 11 procent van Nederland.

Het huidige YouTube-aanbod van RTL weet Galjaard ook niet te imponeren. Hoewel de video’s volgens hem goed genoeg zijn om online te bekijken, ligt het niveau veel lager dan bij de tv-programma’s van RTL: “Je moet er niet aan denken dat dit op tv wordt getoond”.

De kritiek op RTL’s digitale initiatief komt op een bijzonder moment. Eerder vandaag schreven we over een recent onderzoek uit Nederland, waaruit bleek dat menig Nederlander graag zijn of haar televisie-abonnement stopzet voor een digitaal alternatief. Het lijkt er echter op dat RTL zich nog niet comfortabel genoeg voelt om het traditionele tv-model te laten varen.

RTL Z

Ook over RTL Z is de leiding van de zender nog alles behalve tevreden. Galjaard stelt zelfs dat de zender ‘meer tegenvalt dan men had verwacht’. Het nieuwsplatform, dat naast TV ook online een flinke rol moet gaan spelen, ging afgelopen september van start en worstelt sindsdien met kijkcijfers.