Programmeren mag niet langer ontbreken in het lesprogramma van de toekomst

“Digital Natives” moeten naast lezen ook leren schrijven met nieuwe technologie. Het was één van de best gelezen artikelen van deze – bijna beëindigde – maand. In een samenloop van omstandigheden tekende zich in de vroege ochtend twee nieuwe initiatieven af die dit zogenoemde schrijfwerk onder jongeren drastisch moeten gaan verbeteren.

Laten we beginnen met bovenstaande video vol inspirerende peptalks van bekende “hackers” als Bill Gates, Mark Zuckerberg en Drew Houston . Maar we zien ook zomaar Chris Bosh, NBA All Star terug, die in de video uitlegt waar zijn passie voor programmeren op de middelbare school vandaan kwam. En uiteraard mag Will.I.Am niet ontbreken, aangezien de artiest recent nog het nieuws haalde met zijn avondstudie programmeren.

Code.org is de maker van de video en deze Amerikaanse organisatie zet zich in om het programmeren onderdeel te maken van lesprogramma’s: “Our vision is that every student in every school has the opportunity to learn how to code.  We believe computer science and computer programming should be part of the core curriculum in education, alongside other science, technology, engineering, and mathematics (STEM) courses, such as biology, physics, chemistry and algebra.

Niet veel later volgde het bericht vanuit wereldstad New York dat burgervader Michael Bloomberg samen met 20 lokale scholen programmeren een boost gaat geven in het komende schooljaar. Het nieuwe “Software Engineering Pilot”-programma moet studenten niet alleen introduceren in de kern concepten van programmeeren, maar ze ook meer vertellen over onderwerpen als domotica, robotica, animaties en 3D printen.

Ik word er best een beetje jaloers van!