‘Project Fuschia, opvolger van Android, binnen vijf jaar op de markt’

Android. Android Q

Er zijn al een aantal jaren geruchten over Google’s nieuwe besturingssysteem Project Fuchsia, waar sinds 2016 aan gewerkt zou worden. Volgens bronnen van Bloomberg komt die software binnen vijf jaar op de markt en gaat het dan Android vervangen. Op dit moment zouden ruim honderd ontwikkelaars aan het project werken.

Fuchsia komt volgens de ingewijden als eerste naar speakers en andere “slimme thuisapparaten”. Het besturingssysteem zou daar al binnen drie jaar beschikbaar voor zijn. Maar uiteindelijk moet het een overkoepelend besturingssysteem voor allerlei soorten apparaten worden.

Het besturingssysteem is echter nog niet klaar. Volgens Bloomberg wordt er bij Google nog gediscussieerd over het privacybeleid van de software. Zo zouden data van gebruikers meer afgeschermd worden van derden. Adverteerders kunnen daardoor hun reclame minder doelgericht tonen, terwijl reclames een belangrijk onderdeel zijn van het verdienmodel van Google.

Android

Android draait op dit moment op het overgrote deel van de smartphones in de wereld. Maar het besturingssysteem is niet gebouwd om de stembediening in apps aan te kunnen, at Google als de toekomst ziet. Daardoor heeft het een aantal beperkingen, die met Fuchsia weggenomen moeten worden.